Kukurydza - badania naukowe
Wszystko zaczęło się w 1970 roku od stworzenia odmiany hybrydowej LG 11, we współpracy z INRA. Po zarejestrowaniu w katalogu francuskim, LG 11 stała się najlepiej sprzedawaną hybrydą w Europie Zachodniej.
Obecnie w Grupie Limagrain pion naukowo-badawczy kukurydzy opiera się na:
- 180 hodowcach, naukowcach i technikach
- 25 stacjach hodowlanych i naukowo-badawczych, w tym:
- 14 stacjach w Europie
- 9 stacjach w Ameryce Północnej
- 2 stacjach w Ameryce Południowej
- 7 laboratoriach biotechnologicznych
- 3 laboratoriach badań zastosowania przemysłowego kukurydzy
- Jednej z najlepszych baz genetycznych kukurydzy, umożliwiającej prace nad hodowlą odmian w grupach wczesności od FAO 170 do FAO 800
Ten zespól naukowo-badawczy przeprowadza z powodzeniem każdego roku
- 900 000 krzyżówek
- 55 000 testów na nowych odmianach hybrydowych
- 420 000 planów selekcji (pola doświadczalne)
Główne kierunki badań naukowych i selekcji
Najważniejszymi kryteriami wyboru są:
- dojrzałość i potencjał plonowania
- stabilność wyników upraw
- odporność na wyleganie
- tolerancja na choroby i szkodniki
Prawie 25 lat temu Limagrain zdecydowała o rozdzieleniu swojego programu naukowo-badawczego dotyczącego kukurydzy na badania ziarna i kiszonek.
Kiszonka z kukurydzy – utrzymuje jakość żywienia zwierząt:
- strawność
- smakowitość i pojadanie
- jakość mięsa i mleka
- zwiększa wydajność porcji paszy
- sprzyja zdrowotności zwierząt
Ziarno kukurydzy - wartość i zalety technologiczne ziarna:
- wartości odżywcze (świnie i drób)
- zawartość skrobi
- przerób przemysłowy
- bio-etanol (roślina pilotowa w badaniach w Wielkiej Brytanii)