Monitoring suchej masy
Monitoring suchej masy kiszonkowej 2024
Kiszonka z kukurydzy jest podstawową paszą w żywieniu krów w większości gospodarstw w Polsce.
Aby kiszonka była dobra, ważny jest optymalny termin jej zbioru.Zbiór kukurydzy kiszonkowej powinien nastąpić, gdy rośliny osiągną poziom zawartości suchej masy w przedziale 30-35%, co jest warunkiem dobrego zakiszenia.
Pamiętajmy: zbór kukurydzy na kiszonkę jest kluczowym momentem dla jakości paszy:
- 6 miesięcy uprawy
- 1 dzień zbioru
- 12 miesięcy skarmiania
Kiedy rośliny kukurydzy osiąganą optymalną zawartość suchej masy?
Termin ten zależy od wielu czynników, między innymi od wczesności odmiany, gleby, sposobu uprawy, pogody.
Firma Limagrain co roku prowadzi akcję monitoringu suchej masy kukurydzy na terenie całego kraju.
Jak to robimy?




Jak domowym sposobem sprawdzić zawartość suchej masy w kukurydzy?
- Pobierz z pola kilka reprezentatywnych roślin kukurydzy. Rozdrobnij je rębakiem do gałęzi lub sieczkarnią. Rębak możesz zastąpić sekatorem, potnij łodygi i liście, pamiętaj, aby każdy ziarniak był uszkodzony podczas rozdrabniania.
- Dokładnie wymieszaj uzyskaną sieczkę.
- Pobierz próbkę 100 g.
- Wysusz próbkę w suszarce do grzybów, piekarniku – może to potrwać parę godzin.
- Zważ wysuszoną próbkę. Waga wysuszonej próby stanowi jednocześnie procentowy wynik zawartości suchej masy w kukurydzy.