Choroby grzybowe jako przyczyna wylegania rzepaku

Stojak: 23.05.2025

Jakie są przyczyny wylegania rzepaku?

Sucha zgnilizna kapustnych, wertycylioza oraz cylindrosporioza to obecnie najczęściej występujące choroby rzepaku, których rozprzestrzenianie się może powodować ogromne straty w plonie sięgające nawet do 50%. Choroby te uszkadzają bowiem łodygi, powodując wyleganie rzepaku. Jest to oczywiście jedyna z wielu konsekwencji rozwoju chorób grzybowych w rzepaku, ale niezwykle groźna.

Zdrowa łodyga to gwarancja zdrowych, wysokich plonów

Odmiany rzepaku z programu Zdrowa Łodyga dają gwarancję najwyższego potencjału plonowania w warunkach, które sprzyjają rozprzestrzenianiu się suchej zgnilizny, wertycyliozy i cylindrosporiozy.

Skorzystaj z programu hodowlanego Limagrain Zdrowa Łodyga i zyskaj genialną odporność rzepaku!

Dlaczego zdrowa łodyga ma tak duże znaczenie w kontekście wylegania rzepaku?

Łodyga to centralny system wsparcia rośliny, kluczowy w całym procesie wegetacji, zapewniający dostęp do niezbędnych składników odżywczych, w tym wody, składników mineralnych i produktów fotosyntezy. Od prawidłowego przebiegu tych procesów zależą MTZ, wysokość plonu oraz jego zaolejenie.

Jednocześnie z uwagi na występujące od kilku lat zmiany klimatyczne, które wpływają na rozwój i rozprzestrzenianie się różnego rodzaju patogenów, łodygi roślin rzepaku narażone są na poważne choroby, które w najgorszym przypadku mogą zaatakować jednocześnie. Nasilona presja ze strony chorób prowadzi m.in. do wylegania rzepaku.

Wszystkie 3 choroby mogą występować jednocześnie, a połączony efekt ich działania znacznie zwiększa ryzyko wylegania rzepaku, co może znacząco wpływać na plon.

Ograniczenie wylegania rzepaku z technologią “Zdrowa Łodyga”

Przeprowadzone badania terenowe wykazały, że odmiany rzepaku z cechą Zdrowej Łodygi to:

  • najwyższy potencjał plonowania nawet w warunkach wysokiej presji chorób,
  • redukcja kosztów ochrony chemicznej,
  • zmniejszenie presji chorób w płodozmianie (mniejsze namnażanie patogenów),
  • mniejsze zużycie fungicydów, które redukuje uodpornianie się na nie patogenów i zmniejsza ich wpływ na środowisko.

Wszystkie te czynniki ograniczają wyleganie rzepaku, a co za tym idzie – straty w plonie.