Jakie są przyczyny wylegania rzepaku?
Sucha zgnilizna kapustnych, wertycylioza oraz cylindrosporioza to obecnie najczęściej występujące choroby rzepaku, których rozprzestrzenianie się może powodować ogromne straty w plonie sięgające nawet do 50%. Choroby te uszkadzają bowiem łodygi i są jedną z ważniejszych przyczyn powodujących wyleganie rzepaku. Jest to oczywiście jedna z wielu konsekwencji rozwoju chorób grzybowych w rzepaku, ale niezwykle groźna.
Zdrowa łodyga to gwarancja zdrowych, wysokich plonów
Odmiany rzepaku z programu „Zdrowa Łodyga” dają gwarancję najwyższego potencjału plonowania w warunkach, które sprzyjają rozprzestrzenianiu się suchej zgnilizny, wertycyliozy i cylindrosporiozy.
Skorzystaj z programu hodowlanego Limagrain „Zdrowa Łodyga” i zyskaj genialną odporność rzepaku!
Dlaczego zdrowa łodyga ma tak duże znaczenie w kontekście wylegania rzepaku?
Łodyga to centralny system wsparcia rośliny, kluczowy w całym procesie wegetacji, Wiązki przewodzące łodygi zapewniają transport niezbędnych składników odżywczych, w tym wody, składników mineralnych i produktów fotosyntezy w obrębie całej rośliny. Od prawidłowego przebiegu tych procesów zależą MTZ, wysokość plonu oraz jego zaolejenie. Uszkodzona łodyga i wylęgnięty łan rzepaku to wymierne straty w plonie na skutek niższej masy tysiąca nasion, a także problemów ze zbiorem podczas żniw.
Jednocześnie z uwagi na występujące od kilku lat zmiany klimatyczne, które wpływają na rozwój i rozprzestrzenianie się różnego rodzaju patogenów, łodygi roślin rzepaku narażone są na poważne choroby, które w najgorszym przypadku mogą zaatakować jednocześnie. Nasilona presja ze strony chorób prowadzi m.in. do wylegania rzepaku.