Pszenica, a szczególnie pszenica ozima, to wciąż najpopularniejszy w uprawie gatunek zboża, mimo że jest jednocześnie jedną z najbardziej wymagających roślin w prowadzeniu. Dzieje się tak, gdyż jej wzrost i plonowanie uzależnione są od wielu czynników, np. jakości gleby, odporności na warunki klimatyczne oraz choroby.

W trosce o poprawę jakości i ilości plonowania poszukuje się odmian, które będą wytrzymałe i zapewnią uzyskanie wysokich zbiorów. Wybierając odmianę pszenicy do zasiewu, należy też uwzględnić przeznaczenie ziarna, czyli wartość przemiałową, jakość wypiekową, zastosowanie do wypieku ciastek bądź produkcji słodu.

Jakie wyróżnia się odmiany pszenicy ozimej?

Odmiany pszenicy ozimej, ze względu na jakość ziarna, mąki i ciasta, dzieli się na pięć grup jakościowych:

- E – pszenica elitarna,

- A – pszenica jakościowa,

- B – pszenica jakościowa chlebowa,

- C – pszenica paszowa oraz inne pszenice niezakwalifikowane do grup: E, A, B, K,

- C/K – pszenica na ciastka,

Najpopularniejsze w uprawie są pszenice z grupy A i B.

 

Czym charakteryzują się poszczególne grupy odmian?

Pszenice z grupy E – pszenice elitarne, to odmiany o najlepszych parametrach jakościowych. Odmiany elitarne pszenicy są bardzo odporne na porastanie, charakteryzują się też najlepszą wartością przemiałową.

A – pszenica jakościowa – odmiany pszenicy jakościowej odznaczają się dużą odpornością na porastanie, dobrą wartością przemiałową i bardzo dobrą jakością wypiekową. W tej grupie są nasze odmiany LG Keramik, Kepler, Dagmar.

B – pszenica jakościowa chlebowa – jakość tych odmian pozwala na wykorzystanie ziarna do przemiału i wypieku. W tej grupie LG Jutta i Avenue.

C/K – pszenica na ciastka – odmiany te stosowane są przede wszystkim do wypieku ciastek i produkcji słodu. LG Mocca reprezentuje tę grupę w ofercie LG Polska.

 

Podczas wyboru odmiany pszenicy ozimej konieczna jest znajomość cech środowiska, w którym będzie rosła. Należy również uwzględnić odmianę ze względu na typ jakościowy. Znajomość przeznaczenia ziarna umożliwi zaplanowanie intensywności produkcji oraz wyspecjalizowanie w uprawie odmiany gwarantującej powodzenie w uzyskaniu satysfakcjonujących plonów.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.