Monitoring suchej masy kukurydzy kiszonkowej 2019

Opublikowano: 16/08/2019

Przed nami zbiór kukurydzy na kiszonkę. W kilku regionach Polski już od kilku dni trwają pierwsze żniwa kiszonkowe. Zachęcamy do śledzenia monitoringu zawartości suchej masy również w tym roku, zwłaszcza że jest to trudny i suchy rok. Przypominamy, że sucha masa to podstawowy i łatwy do wyznaczenia parametr charakteryzujący gotowość kukurydzy do zbioru. Badania jakości kiszonek i  analizy żywieniowe wykazują, że dla kukurydzy optymalny zakres suchej masy mieści się w granicach 30–35%, tak więc mamy najczęściej około tygodnia na przeprowadzenie zbioru. Pierwsze wyniki zawartości suchej masy w Polsce znajdziecie na naszej stronie: ekspert-kiszonkowy/monitoring-suchej-masy/2019. Kolejne już w piątek.

Wróć

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.